Naslovna strana Strateške domene Mapa projekata Novosti & saznanja

Ambasador Švicarske razgovarao o neutralnosti i diplomatiji na IUS-u

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) ugostio je švicarskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Daniela Hunna na sesiji tekućih Shuttle Diplomacy Talks u organizaciji Centra za balkanske studije pri IUS-u.

Prezentacija ambasadora Hunna nosila je naziv "Švicarska diplomatija: neutralnost kao spoljnopolitički koncept". Oslanjajući se na dugu tradiciju neutralnosti Švicarske, pružio je vrijedan uvid u implikacije i izazove povezane s ovim jedinstvenim vanjskopolitičkim stavom. Od posebnog interesa bila je njegova rasprava o nečlanstvu Švicarske u Evropskoj uniji ili NATO savezu, naglašavajući složenost i prednosti održavanja neutralnosti u geopolitičkom pejzažu koji se brzo mijenja.

Ambasador Hunn je također ponudio nijansiranu analizu trenutnih globalnih pitanja, uključujući tekuće sukobe u Ukrajini i Gazi. Također se ukratko osvrnuo na političku situaciju u Bosni i Hercegovini, pruživši publici sveobuhvatno razumijevanje perspektive Švicarske na regionalna pitanja.

Nakon prezentacije, otvoren je podij za opsežnu sesiju pitanja i odgovora, što je omogućilo zainteresovanim studentima da direktno komuniciraju sa ambasadorom. Ova interaktivna razmjena pružila je učesnicima priliku da dublje istraže teme od interesa i steknu iz prve ruke uvid u nijanse švicarske diplomatije.

Kako “shuttle razgovori o diplomatiji” nastavljaju da olakšavaju dijalog između diplomata, naučnika i studenata, oni igraju ključnu ulogu u promovisanju diplomatije i saradnje u regionu Balkana i šire.

Zahvaljujemo prof. dr. Ahmetu Yıldırımu, rektoru IUS-a, dr. Hamzi Preljeviću, direktoru Centra za balkanske studije, i Velidi Handžić-Mirica, šefici Kancelarije za komunikacije Univerziteta, na srdačnoj dobrodošlici ambasadoru Hunnu.