Naslovna strana Strateške domene Mapa projekata Novosti & saznanja

Švicarski program saradnje u Bosni i Hercegovini

Stabilnost i prosperitet zemalja zapadnog Balkana predstavljaju osnovni cilj vanjske politike Švicarske. Angažman Švicarske u ovoj regiji počeo je tokom 1990-ih godina, pružanjem humanitarne pomoći i utočišta za brojne osobe pogođene sukobima. Tokom godina, Švicarska i regija Balkana razvile su bliske političke, ekonomske i kulturne veze, koje karakteriše geografska, ljudska i ekonomska blizina i koje dokazuje velika dijaspora koja živi u Švicarskoj.

Počevši sa humanitarnom pomoći 1996. godine, saradnja Švicarske u Bosni i Hercegovini postepeno je prelazila na pružanje podrške procesima tranzicije i evropskim integracijama. Danas se Švicarska svrstava među najveće partnere Bosne i Hercegovine po pitanju bilateralne saradnje. Program saradnje Švicarske u Bosni i Hercegovini za period 2021–2024. zasniva se na partnerstvu od povjerenja i obostranim interesima. Njime se iskazuje snažna opredijeljenost za nastavak pružanja podrške ekonomskim, socijalnim i političkim procesima reformi u zemlji, u nestalnom okruženju, koje je teško pogođeno krizom COVID-19 i njenim posljedicama.

Bosna i Hercegovina je ostvarila napredak ka postizanju političke i makroekonomske stabilnosti, ali i dalje postoje značajni izazovi. Radi rješavanja tih izazova, Švicarska će nastaviti podržavati ovu zemlju u određenim sektorima u skladu s prioritetima koje su definisale vlasti u Bosni i Hercegovini i sarađivat će s partnerima koji mogu ubrzati reforme i razviti nove perspektive i prilike. Program uzima u obzir potrebe i izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava i iskorištava komparativne prednosti i interese Švicarske u ključnim oblastima.

Nadovezujući se na višegodišnje prisustvo Švicarske u zemlji i ranija postignuća, Program saradnje Švicarske za period 2021–2024. fokusira se na tri tematske oblasti: ekonomski razvoj i zapošljavanje, zdravstvo i lokalnu upravu i općinske usluge. Švicarska ima relevantnu stručnost u sve tri oblasti i uvjereni smo da možemo dati kvalitetan doprinos daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine. Za postizanje trajnih reformi i rezultata, računamo na naše partnere i njihovo preuzimanje odgovornosti za projekte i predvođenje projekata. Finansijski okvir Programa saradnje za period 2021–2024. iznosi 63 miliona CHF, dok ukupni iznos švicarskih sredstava za Bosnu i Hercegovinu može dostići maksimalni iznos od 79 miliona CHF.

Program saradnje Švicarske za period 2021–2024. izradili su Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), uz intenzivne konsultacije sa Državnim sekretarijatom za migracije (SEM), kao i sa vladinim službama i partnerima iz civilnog društva i privrede u Bosni i Hercegovini. SDC i SECO blisko sarađuju i koordiniraju provedbu Programa saradnje, putem Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Uvjereni smo da će ciljevi i prioriteti sadržani u ovom programu na relevantan način doprinijeti održivom i inkluzivnom razvoju Bosne i Hercegovine i dobrobiti njenog naroda.

Preuzmi Švajcarski program saradnje za period 2021–2024