Print to PDF
Preuzmite informativni list projekta

Zvučne razglednice Hercegovine

Hercegovina je regija s puno biodiverziteta i kulturalnih sličnosti i razlika. Uz pomoć šest jedinstvenih zvučnih razglednica mladi ljudipredstavili su kulturno nasljeđe pet hercegovačkih gradova koje je nekad povezivala dionica uskotračne pruge Mostar – Trebinje.

Strateške domene:
Kultura
Teme:
Male akcije
Status:
Završen
Implementator:
Omladinski kulturni centar "Abrašević"
Projekti implementirani u:
Republika Srpska, Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton:
Hercegovačko-Neretvanski kanton
Općina/Opština/Grad (5):
Trebinje, Stolac, Mostar, Ljubinje, Čapljina

Cilj projekta je bio da kroz razgovore s mladima saznamo kako oni čuju i osjećaju svoj grad. U projektu je sudjelovalo 45 mladih osoba iz Mostara, Čapljine, Stoca, Ljubinja i Trebinja, koje je nekad povezivala dionica uskotračne pruge Mostar-Trebinje. 

Projekat je podrazumijevao i terenski rad i zajedničku ekskurziju različitih mjesta duž dionice uskotračne pruge Mostar – Trebinje, kao i posjetu pećine Vjetrenica i pravoslavnog manastira u Zavali.  Tom prilikom učesnici projekta su snimali zvukove mjesta, a čiji krajnji proizvod je 6 zvučnih razglednica svakog grada pojedinačno i jedna zajednička zvučna razglednica Hercegovine. 

Projekat je omogućio mobilnost mladih i ponovno povezivanje gradova Hercegovine s obje strane entitetske granice, kao i upoznavanje mladih s kulturnih bogatskvom hercegovačke regije, te usvajanje znanja i tehnika o snimanju i obradi zvuka.

Zvučne razglednice Herecegovine predstavljenje su putem Abraš Radija.