Print to PDF
Preuzmite informativni list projekta

Nagrada Zvono

Nagrada Zvono je nagrada za mlade vizuelne umjetnike u Bosni i Hercegovini koja okuplja najkreativnije snage savremene scene, na lokalnom nivou, gdje se dodjeljuje nagrada, ali i regionalno, u zemljama u kojima je nagrada priznata. Kao takva Nagrada Zvono je glavni promoter umjetnosti i kulture u BiH i bitan posrednik između različitih umetničkih scena i regija u zemlji.

Strateške domene:
Kultura
Teme:
Male akcije
Status:
Završen
Implementator:
Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP
Projekti implementirani u:
Republika Srpska, Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton:
Zapadnohercegovački kanton, Kanton Sarajevo
Općina/Opština/Grad (4):
Trebinje, Široki Brijeg, Centar Sarajevo, Banja Luka

Od svog osnivanja 2006. godine ova nagrada osigurava široku nacionalnu i internacionalnu mrežu, prostor, infrastrukturu i

vidljivost mladih umjetnika iz svih dijelova BiH. Finaliste i pobjednika odabire međunarodni žiri, a radovi se publici predstavljaju na zajedničkoj izložbi. Nagrada za pobjednika sastoji se od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku i samostalne izložbe pri povratku iz SAD. Cilj nagrade ZVONO je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im dalje djelovanje, premještajući ih sa margine u središtedruštva,  putem stvaranja pozitivnog konteksta za stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost mladih, s kojima bi društvo moglo i trebalo da se identificira.

Pobjednik Nagrade ZVONO 2018 je Igor Bošnjak (* 1981, Sarajevo), a ostala tri finalista su Nikola Kekerović, Saša Tatić i Vesna Majstorović.